A A

Meld signalen van ondermijnende criminaliteit (29-01-2019)

Ondermijnende criminaliteit komt steeds vaker voor. Ook u kunt daar bewust of onbewust mee in aanraking komen. Criminelen hebben namelijk andere mensen nodig om hun activiteiten uit te kunnen voeren. Zij verdienen veel geld op een oneerlijke manier. De samenleving wordt hierdoor verzwakt. Als inwoner voelt u zich daardoor niet veilig meer.  Bij de aanpak hiervan is ook uw hulp heel hard nodig. Ziet, hoort, ruikt u onraad? Heeft u het gevoel dat er iets niet pluis is? Meld het. Altijd.

Waarom is ondermijning een probleem?

Voorbeelden van ondermijning zijn het kweken van wietplanten (hennepteelt), drugshandel, geld witwassen en mensenhandel. En ook het dumpen van giftig afval uit illegale fabrieken van drugs. Gewone mensen of kinderen vinden dat gevaarlijke afval dan langs de weg. Wietplantages zijn vaak onprofessioneel aangelegd. Hierdoor is er kans op brandgevaar of waterschade. U zou er maar naast wonen met uw gezin. Ook mensen in kwetsbare situaties worden vaak de dupe. Zij worden bijvoorbeeld door criminelen benaderd om wietplantjes te telen en komen vervolgens niet meer uit de situatie.

Wat zijn signalen van ondermijning?

U ziet het pas als u goed kijkt. Denk bijvoorbeeld aan:

• De winkel om de hoek waar nooit klanten komen
  • De kapper waar je nooit terecht kunt voor een afspraak
  • Bestelbusjes die op vreemde tijdstippen worden beladen
  • De buurman die altijd afgeplakte ramen heeft.
  • Een kennis met een hele dure auto en een laag inkomen

Wat kunt u doen?

Wij willen een gemeente zijn waarin iedereen zich veilig voelt. We werken daarom samen met politie en andere partners aan de aanpak van ondermijning. Criminele activiteiten vinden stiekem plaats. Het duurt soms lang voordat deze worden ontdekt. Daarom is ook uw hulp heel hard nodig. Heeft u het gevoel dat er iets niet klopt? Meld het bij de gemeente via telefoonnummer 14 0487. Telt elke seconde? Bel de politie dan op 112. Ook kunt u een melding doen via ‘meld misdaad anoniem’ bij de politie op telefoonnummer 0800 7000.

Meer informatie? Download de app ‘Ondermijning’

Deze is ontwikkeld door de ministeries van Justitie & Veiligheid en Binnenlandse Zaken in samenwerking met het RIEC. Via de app kunt u uw kennis over ondermijning testen en vergroten door vragen te beantwoorden. Ook bevat de app een kennisbank met links naar relevante documenten, nieuwsbrieven, websites en berichtgeving vanuit de media. De app is te downloaden in de App store en Google Play store. De app wordt regelmatig aangevuld met nieuwe levels en informatie. Meer informatie vindt u ook op de website van de politie: www.politie.nl/ondermijning.html.